Social media influencer

Sociala medier är olika appa och hemsidor på internet där människor skriver saker och lägger ut videoklipp. Dessa bilder och videoklipp ofta kombinerade med kortare texter handlar om personens liv och eller intressen. Många med ett specialintresse, mode, bakning, träning eller resor har egna sidor där de lägger upp bilder, videos och texter.

En influencer är en person som har många förljare på internet. Det kan vara en bloggare, en instagrammare, en twittrare eller en youtuber. En del influencers är även kända från dockusåpor på TV.  Influencer kommer från det engelska ordet influence som betyder förmåga att påverka. Influencers är personer som kan påverka många andra eftersom många följer deras liv.  Många influencer använder appen Instagram för att nå ut till sina följare.

Svenska influencers i sociala medier

Amanda Edmundsson

Jag är född 2002, född och uppvuxen i Linköping/Östergötland. Till vardags går jag idrottsprofil i årskurs nio. Mina intressen förutom mina sociala medier är dans, ridning och träffa kompisar.

Jag får en enorm respons från dem som följer mig på mina kanaler och de betyder ALLT för mig. Det är en förmån att få inspirera andra ungdomar och peppa dem att tro på sig själva och stå upp för den man är.

Jag började med Musical.Ly 2016 då appen fortfarande var ganska ny i Sverige. Jag vloggar varje dag på Snapchat och Instagram. Jag är väldigt tacksam att ni är så många som följer mig i mina kanaler.

Kenza Zeuiten

Är 27år och bor i Stockholm. Hennes pappa kommer från marocco och hon bodde där mella 2-6 års ålder. Hon började sin karriär som manekäng och programledare. Numera driver ett eget klädmärke som heter Iryevel och arbetar med sin blogg och sitt instagramkonto.

 

Influencer Ole Holdgaard

Theodor Haraldsson

Är bara 13 år men är redan en stor influencer. Han började lägga upp musikvideos i appen Musical.ly när han var 11 år och har sedan dess hunnit med att dansa i melodifestivalen, vara med i Nyhetsmorgon på TV och spela in två egna poplåtar. Han har över 213 000 följare på instagram. Där lägger han upp bilder från sitt liv som kändis och gör reklam för sina olika framträdanden.

Izza och Elle

Är tvillingar och bor  i Danderyd i Stockholm. De började också sin influencerbana med att lägga ut videos i appen Musical.ly.  De är bara 11 år och går fortfarande på mellanstadiet. De har en egen Youtube kanal och ett instagramkonto med över 45 000 följare. På deras konto lägger de ut bilder från sitt liv. Nu senast var det bilder från en språkresa som företaget EF bjöd tjejerna på. På så sett fick företaget direktreklam till 45 000 personer i exakt rätt målgrupp.

Janni Déler

Blev först halvkänd som fotomodell och bloggare. Sedan blev hon tillsammans med skidstjärnan Jon Olsson och hennes karriär tog fart på riktigt. Numer bor hon i Monaco och arbetar med att lägga ut bilder på Instagram samt designa väskor och kläder åt olika företag.  Hon jobbar också som fotomodell för olika kända märken.

 

Social media influencer

social media influencer

Social media micro-influencer

Social media microinfluencer

Svenska influencers i sociala medier

svenska influencers i sociala medier